სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

კოცონის ირგვლივ სასაუბრო თემები

Moderators: Kakha, Druides, Mta Mkvarebia, ilia, Kakha, Druides, Mta Mkvarebia, ilia, Kakha, Druides, Mta Mkvarebia, ilia, Kakha, Druides, Mta Mkvarebia, ilia

ახალი თემის შექმნა
პასუხი თემაზე
User avatar
Makena
იეტი
Posts: 5267
Joined: 28 აპრ 2007, 19:10
Location: Golden Valley
Contact:
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by Makena » 22 ნოე 2009, 12:22

ეს თემა ეხება მეტად მნიშვნელოვან საკითხს, რითი ვიკვებებით??
რა პროდუქციას გვთავაზობს დღეს საქართველოში ესა თუ ის კომპანია?
რა ღვინოს ვსვამთ, რა პურს მივირთმევთ?
რითი ვკვებავთ ჩვენს შვილებს?
რა არის კონსერვანტები და სტაბილიზატორები?
რა სახის იმპორტირებულ პროდუქციას მივირთმევთ?
რა არის გენმოდიფიცირებული ორგანიზმები და მათგან მიღებული პროდუქცია რომელსაც საკვებად ვიყენებთ?
რატომ არის საქართველოში წარმოებული რძის პროდუქცია ასეთი უგემური?
რატომ ვსვამთ შრი-ლანკადან შემოტანილ ჩაის მაშინ როცა გურია-აჭარა-სამეგრელოში მაღალი ხარისხის ჩაის წარმოებაა შესაძლებელი?
ამ კითხვების გაგრძელება თქვენ არ გაგიჭირდებათ, შევეცადოთ პასუხები და ახსნა მოვუძებნოთ ამ ყოველივეს 8)
Last edited by Makena on 23 ნოე 2009, 12:08, edited 2 times in total.

Moqandake
მაწანწალა
Posts: 310
Joined: 23 ივნ 2009, 00:15
Location: საქARTველო
Contact:
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by Moqandake » 22 ნოე 2009, 16:07

მეტად მნიშვნელოვანი და აქტუალური თემაა

მეტი ინფორმაციაა საჭირო ალბათ მომხმარებლისთვის რომ იცოდეს რას მიირთმევს.
ძალისხმევა და ხელშეწყობა მთავრობისაგან რომ, მაგალითად ჩაის დაფასოებული მტვერის ნაცვლად ჩვენი ქართული ჩაი დავლიოთ და ბევრი რამ კიდევ MAKENAS ეცოდინება ჩემზე უკეთ

User avatar
lama
იეტი
Posts: 12572
Joined: 03 მაი 2004, 13:46
Location: ისნის კარავი
Contact:
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by lama » 22 ნოე 2009, 19:14

Makena
ძალიან საინტერესო და რაც მთავარია აუცილებელი თემაა

გავერკვევით თუ რომელი პროდუქტი უნდა შევიძინოთ

მე ამ თემიდან ველი კონკრეტულ რჩევებს სხვადასხვა პროდუქტზე :)

დიდი მადლობა თამაზს ასეთი საჭირო თემის გახსნისთვის :)
www.toba.ge
დატოვე შენი კვალი საქართველოში

User avatar
Makena
იეტი
Posts: 5267
Joined: 28 აპრ 2007, 19:10
Location: Golden Valley
Contact:
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by Makena » 23 ნოე 2009, 01:19

Moqandake
lama
მაინც რომელი პროდუქტით დავიწყოთ... პურით?
საერთოდ ჰქვია კი პური იმ გაურკვევლობას რასაც თბილისში პურად ჰყიდიან?რომელსაც არც სუნი აქვს, არც გემო, 2 დღეში ისეთი ხდება რომ ძაღლიც კი არ ჭამს :?
თურქეთიდან იმპორტირებული ფქვილისგან გამომცხვარმა პურმა ან კი როგორ შეიძლება რომ ივარგოს? :roll: და ეს ხდება საქართველოში რომელიც ხორბლის წარმოშობის ერთერთ სამშობლოდ ითვლება :?

User avatar
Naia
იეტი
Posts: 7704
Joined: 28 მაი 2007, 12:25
Location: პლანეტა დედამიწა
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by Naia » 23 ნოე 2009, 12:52

ძალიან საჭირო თემაა. განსაკუთრებით მადარდებს რძის პროდუქტების ხარისხი, ვინაიდან პატარებს ძირითადად ამით ვკვებავთ... მაინტერესებს, როგორ ხდება ხარისხის კონტროლი, ან საერთოდ თუ ხდება და რომელი სამსახურია ამაზე პასუხისმგებელი?

User avatar
Makena
იეტი
Posts: 5267
Joined: 28 აპრ 2007, 19:10
Location: Golden Valley
Contact:
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by Makena » 23 ნოე 2009, 16:15

Naia
სამწუხაროდ საქართველოში დღესდღეობით არ არის ძალაში შესული კანონი რომელიც სურსათის უვნებლობას გააკონტროლებს, სავარაუდოთ 2010 წლიდან ამ კანონის ამოქმედება იგეგმება.
რაც შეეხება საქართველოში წარმოებულ რძის პროდუქციას.... რძის გადამამუშავებელი კომპანიების უმეტესობა საქართველოში (სახელებს არ ჩამოვთვლი) რძის პროდუქტებს ამზადებს საკმაოდ მდარე ხარისხის იმპორტირებული რძის ფხვნილისაგან, რადგან რძის ფხვნილი გაცილებით იაფია ვიდრე ადგილზე ფერმერებისაგან რძის შესყიდვა.
შესაბამისად მდარე ხარისხის იმპორტირებული რძის ფხვნილისგან დამზადებული რძე და რძის პროდუქცია საკმაოდ დაბალი ხარისხის არის.
რაც შეეხება სოფლის რძეს და კარაქს, აქაც არსებობს გარკვეული რისკები მხოლოდ იმ შემთხვევაში თუ ძროხა არ არის აცრილი, რადგან საკმაოდ გავრცელებულია ბრუცელოზი, ასევე შეიძლება ძროხისგან გადაგედოთ ტუბერკულოზი, განსაკუთრებით იმერული ყველის შემთხვევაში არსებობს დასნებოვნების დიდი რისკი რადგან იმერული ყველის დამზადების დროს რძის ადუღება არ ხდება.
სულგუნის შემთხვევაში რძე აუცილებლად უნდა ადუღდეს და შესაბამისად რისკები მინიმუმამდე მცირდება.
სოფეში ძროხის რძის ყიდვის შემთხვევასი რძე აუცილებლად უნდა აადუღოთ!

Moqandake
მაწანწალა
Posts: 310
Joined: 23 ივნ 2009, 00:15
Location: საქARTველო
Contact:
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by Moqandake » 23 ნოე 2009, 18:01

Makena
მოდი პურით დავიწყოთ, გამიგონია რომ ადრე საქართველოში ხორბლის დიდი კულტურა არსებობდა, სხვადასხვა ჯიშის და ა.შ. დგეს გასაგებია რაც ხდება, შემოდის თურქული ფქვილი და პური დაძველების მერე სასწაულ ფერებს იღებს და მართალია ძაღლიც კი პირს არ აკარებს.

როგორ მოვიქცეთ ამ რეალობიდან გამომდინარე..?

ყველზე გასაგებია, მივეძალოთ სულგუნს :lol:

GAMARJOBA SAKARTVELO
იეტი
Posts: 16569
Joined: 20 ივლ 2007, 03:45
Location: RA TQMA UNDA, SAKARTVELO
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by GAMARJOBA SAKARTVELO » 24 ნოე 2009, 08:57

ვაჰ, სრულიად საქართველოსთვის საჭირბოროტო საკითხია.
რაც შეიძლება მალე უნდა ამოქმედდეს ხარისხის შემმოწმებელი 3სახური.
დღეს საქართველოში გავრცელებული ბევრი დაავადება სწორედ უხარისხო საკვებითაა გამოწვეული
მე ვყიდულობ ქართულ ნაწარმს
და ამით ჩემიანებს ვეხმარები

GAMARJOBA SAKARTVELO
იეტი
Posts: 16569
Joined: 20 ივლ 2007, 03:45
Location: RA TQMA UNDA, SAKARTVELO
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by GAMARJOBA SAKARTVELO » 24 ნოე 2009, 09:10

ზოგი ჭირი მარგებელიაო, ჰომ გაგიგიათ?
მას შემდეგ, რაც რუსეთმა მის ბაზარზე უხარისხობის მიზეზით ქართული სასმელების გაყიდვა აკრძალა,
ჩვენი კომპანიები გამოფხიზლდნენ და ნაწარმის გაუმჯობესება დაიწყეს.
დღეს გაცილებით ხარისხიანი სასმელი იყიდება საქართველოშიც და მის გარეთაც
მე ვყიდულობ ქართულ ნაწარმს
და ამით ჩემიანებს ვეხმარები

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by qvevri » 24 ნოე 2009, 10:00

რატოა, რომ საქართველოს ღვინის ქარხანათა აბსოლიტური უმრავლესობა ღვინის მაგივრად ვირის შარდს აწარმოებს?

GAMARJOBA SAKARTVELO
იეტი
Posts: 16569
Joined: 20 ივლ 2007, 03:45
Location: RA TQMA UNDA, SAKARTVELO
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by GAMARJOBA SAKARTVELO » 24 ნოე 2009, 10:04

qvevri wrote:რატოა, რომ საქართველოს ღვინის ქარხანათა აბსოლიტური უმრავლესობა ღვინის მაგივრად ვირის შარდს აწარმოებს?
კიდევ ხდება მსგავსი რამე?
რომელი ქარხნების ღვინოები ვარგა და რომელი არ შევიძინოთ?
მე ვყიდულობ ქართულ ნაწარმს
და ამით ჩემიანებს ვეხმარები

User avatar
ლეონტი
იეტი
Posts: 4805
Joined: 26 მაი 2007, 22:48
Location: ღურბელი
Contact:
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by ლეონტი » 24 ნოე 2009, 10:05

თითქოს ძროხის ხორცი რომელიც ადგილზეა წარმოებული შედარებით ჯანსაღი პროდუქტი უნდა იყოს რადგან ძროხა ჭამს თივას და ეკოლოგიურად სუფთაა, თუ ქალაქის ძროხებს არ ჩავთვლით.
მაგრამ ნაჯახიან ყასბებს თურმე ხშირად ინდოეთისნ ან არგენტინის ხორცი აქვთო.
მართალია?

User avatar
ლეონტი
იეტი
Posts: 4805
Joined: 26 მაი 2007, 22:48
Location: ღურბელი
Contact:
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by ლეონტი » 24 ნოე 2009, 10:08

qvevri wrote:რატოა, რომ საქართველოს ღვინის ქარხანათა აბსოლიტური უმრავლესობა ღვინის მაგივრად ვირის შარდს აწარმოებს?
გიპასუხებ:
ვირის შარდი და საერთოდ შარდი უფრო მოთხოვნადია ბაზარზე.
ჩვენი მოსახლეობის დიდი ნაწილი რას ჭამს არ აინტერესებს.
მთავარია გემრიელად მიირთვას.

User avatar
Makena
იეტი
Posts: 5267
Joined: 28 აპრ 2007, 19:10
Location: Golden Valley
Contact:
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by Makena » 24 ნოე 2009, 12:40

Moqandake wrote:Makena
მოდი პურით დავიწყოთ, გამიგონია რომ ადრე საქართველოში ხორბლის დიდი კულტურა არსებობდა, სხვადასხვა ჯიშის და ა.შ. დგეს გასაგებია რაც ხდება, შემოდის თურქული ფქვილი და პური დაძველების მერე სასწაულ ფერებს იღებს და მართალია ძაღლიც კი პირს არ აკარებს.

როგორ მოვიქცეთ ამ რეალობიდან გამომდინარე..?

ყველზე გასაგებია, მივეძალოთ სულგუნს :lol:
Moqandake
პური... საქართველოში დღესდღეობით ძალიან რომ მოინდომოთ, ბევრი ეძებოთ და ძვირიც გადაიხადოთ მაინც ვერ შეიძენთ კარგი ხარისხუის ხორბლის პურს, რაც იყიდება უმეტესობა იმპორტირებული ფქვილით არის გამომცხვარი.
საფუარები რომლეიც გამოყენებულია ცომის ასფუებლად გაურკვეველი წარმომავლობის არის ან თურქულია, შესაბამისად პური რამდენიმე დღეში ისეთ ობს იკიდებს რომ მისი ჭამა არათუ არ შეიძკლება არამედ საშიშია ჯანმრთელობისთვის.
ჭვავის პური - ჭვავი საქართველოში არ იწარმოება, მაინც აცხობენ, ათასნაერ საღებავებს იყენებენ, თეთრ ფქვილში დაფქვილ ნახშირს ურევენ და შემდეგ ჭვავის პურად ასაღებენ... ამ პროცესის კონტროლი ჯერჯერობით შეუძლებელია.
რაც შეეხება ქართულ ხორბლებს, ქართული ხორბლების უმეტესი ნაწილი მხოლოდ გენბანკებშია შენახული, მათ დიდი ხანია აღარ თესავენ პურის საცხობად, რადგან დაბალმოსავლიანია, იმას კია არვინ ფიქრობს რომ გემრიელია, ყუათიანი, სასარგებლო, კარგი სუნი აქვს....
ასერომ დღესდღეობით კარგი ხარისხის პურს ნუ ეძებთ, მაინც ვერ იპოვით.

User avatar
Makena
იეტი
Posts: 5267
Joined: 28 აპრ 2007, 19:10
Location: Golden Valley
Contact:
სმა-ჭამა დიდად შესარგი ?? ანუ რითი ვიკვებებით...

Post by Makena » 24 ნოე 2009, 12:50

ლეონტი wrote:თითქოს ძროხის ხორცი რომელიც ადგილზეა წარმოებული შედარებით ჯანსაღი პროდუქტი უნდა იყოს რადგან ძროხა ჭამს თივას და ეკოლოგიურად სუფთაა, თუ ქალაქის ძროხებს არ ჩავთვლით.
მაგრამ ნაჯახიან ყასბებს თურმე ხშირად ინდოეთისნ ან არგენტინის ხორცი აქვთო.
მართალია?
ლეონტი
საქართველოში სახორცე ჯიშის პირუტყვის წარმოების კულტურა ფაქტიურად არ არსებობს, როგორც წესი გლეხები ავადმყოფ ან ბებერ ძროხას კლავენ და ყიდიან, ამიტომ ნამდვილად ძნელია კარგი ხარისხის ხორცის შეზენა. ხორცი აუცილებლად უნდა იყოს შემოწმებული, ასეთ შემოწმებებს წესით ყველა მაღაზია უნდა აკეთებდეს, თუმცა არ ვიცი ასეა თუ არა, ყველას ჯობია ხორცი სერიოზულ სუპერმარკეთში შეიძინოთ, მაგ: გუდვილში რადგან ისინი ნამდვილად ამოწმებენ.
რაც შეეხება ეკოლოგიურ ანუ ორგანულ ანუ ბიო პროდუქციას (ეკოლოგიურად სუფთა არასწორი ტერმინია) ასეთი ხორცის პროდუქტი საქართველოში არ იწარმოება.
ეკოლოგიური ხორცის საწარმოებლად, საჭიროა ეკოლოგიური თივა,ეკოლოგიური თივუის საწარმოებლად კი საჭირიოა ეკოლოგიური მიწათმოქმედების სისტემის დანერგვა და განვითარება 3 წლის განმავლობაში, აქამდე ძალიან შორს ვართ, ჯერჯერობით ისიც კი დიდი მიღწევა იქნება თუ ბრუცელიოზს, ტუბერკულოზს და მზგავს დაავადებებს არ დაგვმართებს საქართველოში წარმოებული ხორცი და ყველი.

ახალი თემის შექმნა
პასუხი თემაზე

FORUM_PERMISSIONS

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

ახალი წერილი ახალი წერილი    ახალი წერილი არაა ახალი წერილი არაა    ანონსი ანონსი
ახალი წერილი [ ცხარე ] ახალი წერილი [ ცხარე ]    ახალი წერილი არაა [ ცხარე ] ახალი წერილი არაა [ ცხარე ]    თვალშისაცემი თვალშისაცემი
ახალი წერილი [ დაკეტილია ] ახალი წერილი [ დაკეტილია ]    ახალი წერილი არაა [ დაკეტილია ] ახალი წერილი არაა [ დაკეტილია ]