ერთი კითხვა მაქვს

კითხეთ გამოცდილ (და არც ისე გამოცდილ) ადამიანებს

Moderators: Kakha, Druides, Nika, Kakha, Druides, Nika, Kakha, Druides, Nika, Kakha, Druides, Nika

User avatar
Duckling
მაწანწალა
Posts: 481
Joined: 10 ივლ 2005, 09:43
Location: მეხუთე სართული :)
Contact:
ერთი კითხვა მაქვს

Post by Duckling » 24 ივლ 2009, 22:08

ესეიგი სასოფლო-სამეურნეო საკითხებში გათვითცნობიერებულებო ერთი კითხვა მექნება თქვენთან

:lol: :lol:

პურის თავთავები საქართველოში ასეთი როდის არის? აი როგორიც სურათზეა.
დღეს ბაზალეთზე ვიყავი და აშკარად ასეთები არაა :( ხო არ დავაგვიანე??
ნუ კიდევ უნდა დამწიფდეს? აი ის ფოჩოებიც არ ჰქონდა

Image
Barcelona - la ciudad de mis sueños...

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
ერთი კითხვა მაქვს

Post by qvevri » 24 ივლ 2009, 22:35

Duckling
საქართველოში პურის (ხორბლის) თავთავებს, ყველა ქართული ჯიშის შემთხვევაში ფხები აქვს. საქართველოში გვხვდება ასევე უფხო ჯიშებიც, როგორებიცაა, მაგალითად: "უფხო პირველი", "კუპერი", "ბეზოსტაია" და სხვა სისულელეები , მაგრამ ესენი არაქართული ჯიშებია და წარმოადგენენ (ხშირ შემთხვევაში) რაღაც ჰიბრიდულ/მუტანტურ ნაზავს. ჩვენ, ქართველები, ვართ უნიკალური პურეული ჯიშების პატრონები და საქართველო მოიაზრება ხორბლის ერთ-ერთ სამშობლოდ. ჩვენში გავრცელებული ყოფილა შემდეგი უნიკალური ძველი ქართული ხორბლის ჯიშები: "დიკა", "ზანდური", "წითელი დოლი", "თეთრი დოლი", "მახა", "თავთუხის" რამოდენიმე ჯიში(მათ შორის "ლეგა" თავთუხი და სხვ.), "კორბოულის", "ასლი", ("კორკოტი ვჭამე ასლისა, დრო არის ჩემი წასვლისა...." (მთიულური გამონათქვამია)).
ბარემ ქერზეც ვიტყვი ორ სიტყვას. ქერის მარცვალი, როგორც წესი კილიანია, მაგრამ თქვენ წარმოიდგინეთ არსებობს ძველი ქართული ქერის ჯიში, რომელსაც კილი არ გააჩნია და ეწოდება "ქერშველი", ესეც ერთი მარგალიტი ქართული პურეული კულტურებიდან. ძველად მთაში თესავდნენ "ქერშველისა" და "დიკას" ნარევს და შედეგად იღებდნენ "ქერდიკას", რომლისაგანაც აცხობდნენ პურს და ასევე მას იყენებდნენ ლუდის მოსახარშად.
"დაგვიანებაში" რას გულისხმობთ? იქნებ გარკვევით დაწეროთ და შევეცდები გიპასუხოთ.
სხვა საკითხია რას და როგორ ამზადებდნენ ჩვენი წინაპრები ამ ხორბლებისაგან. სხვათა შორის დღეს საკმაოდ პოპულარული უსაფიარო პური საქართველოში ძველთაგანვე მზადდებოდა. იგულისხმება "ხაშით" დამზადებული პური, რომელიც თავისი თვისებებით უნიკალურია. ამაზე მაშინ ვისაუბრებ(რეცეპტები, დამზადების წესი და ასე შემდეგ) როცა ვინმე დასვავს შეკითხვას.
ხორბლის სიმწიფის დადგენა დამოკიდებულია ასევე იმაზე, თუ საშემოდგომოა ხორბალი თუ საგაზაფხულო, ამის გარდა სად ითესება(ზღვის დონიდან სიმაღლე) ხორბალი და სხვ. მოკლედ შეკითხვა უფრო დააკონკრეტე და დანარჩენზეც მერე ვისაუბროთ. :wink:
ხორბლის კერძებიდან ერთ-ერთი შედევრი გახლავთ უძველესი ქართული კერძი"ხალიფაფა"(არ ასუქებს(ეხებათ ქალებს :wink: )), რომელიც შმდეგნაირად მზადდება: ვიღებთ ქართულ ხორბალს, ვხალავთ, ვღერღავთ ხელსაფქვავში, ვაჯირჯვებთ, ვხარშავთ შესქელებამდე, ვამატებთ მარილს, ვამატებთ ერბოს და სუფრასთან მიტანამდე ცოტას შევაგრილებთ. მერწმუნეთ მსგავს გემრიელობას ვერსად გასინჯავთ. ბებია აკეთებდა ხოლმე ჩემს ღრმა ბავშვობაში. უუუუგემრიელესი რამაა და თანაც ძალზედ სასარგებლოცაა.

User avatar
Duckling
მაწანწალა
Posts: 481
Joined: 10 ივლ 2005, 09:43
Location: მეხუთე სართული :)
Contact:
ერთი კითხვა მაქვს

Post by Duckling » 24 ივლ 2009, 22:43

qvevri
უი
რამდენი რამე ყოფილა თურმე :)
დიდი მადლობა ასეთი ინფორმაციისათვის. წარმოდგენაც არ მქონდა რომ ამდენი სახეობის იყო და რომ სხვადასხვა დროს მწიფდებოდა.

მე უბრალოდ ინტერნეტში ვნახე სურათები და შთაგონების წყარო მომეცა :)) სურათები მინდა გადავუღო.
აი დაახლოებით ასეთი ტიპის როდის იქნება ხომ არ იცი და სად?
Image
ან ასეთი
Image


მე კი დღეს ბაზალეთზე ასეთი დამხვდა :(
Image
Barcelona - la ciudad de mis sueños...

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
ერთი კითხვა მაქვს

Post by qvevri » 24 ივლ 2009, 22:49

Duckling
ქვედა სურათი, რომელიც ბაზალეთზე გადაიღე ხორბალი არაა, არამედ შვრიაა. შვრია გამოიყენება მხოლოდ საქონლის საკვებად, რაც შეეხება ხორბლებს, მათი აღება დაწყებულია და თითქმის დასრულებულიც. შემორჩენილი იქნება მაღლობ ადგილებში, თორემ მაგალითად კახეთში უკვე აიღეს და დააბინავეს კიდეც.

User avatar
Duckling
მაწანწალა
Posts: 481
Joined: 10 ივლ 2005, 09:43
Location: მეხუთე სართული :)
Contact:
ერთი კითხვა მაქვს

Post by Duckling » 24 ივლ 2009, 22:55

qvevri
აჰა გასაგებია უღრმესი მადლობა თორემ იმედები მეგონა გამიცრუვდა ხორბალთან დაკავშირებით.

იქნებ ჯერ კიდევ მივუსწრო სადმე :)
Barcelona - la ciudad de mis sueños...

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
ერთი კითხვა მაქვს

Post by qvevri » 25 ივლ 2009, 07:24

Duckling wrote:qvevri
აჰა გასაგებია უღრმესი მადლობა თორემ იმედები მეგონა გამიცრუვდა ხორბალთან დაკავშირებით.

იქნებ ჯერ კიდევ მივუსწრო სადმე :)
ერთი კვირის წინ ქარელის მხარეში გამოვიარე (გორის "პერევალს" რომ გასცდები) და იქ იყო ჯერ კიდევ აუღებელი ხორბლები, ძებნა არ დაგჭირდება, გზის პირებზევეა. სავარაუდოდ მიუსწრებ.

User avatar
Duckling
მაწანწალა
Posts: 481
Joined: 10 ივლ 2005, 09:43
Location: მეხუთე სართული :)
Contact:
ერთი კითხვა მაქვს

Post by Duckling » 25 ივლ 2009, 10:37

qvevri
ანანურისკენ არ იქნება ხო? იქ სახლი მაქვს და ბარემ იქით თუ იქნებოდა.
თუარადა წავალ გორში, იმდენად მომწონს ვიზუალურად ხორბალი
Barcelona - la ciudad de mis sueños...

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
ერთი კითხვა მაქვს

Post by qvevri » 25 ივლ 2009, 10:40

Duckling wrote:qvevri
ანანურისკენ არ იქნება ხო? იქ სახლი მაქვს და ბარემ იქით თუ იქნებოდა.
თუარადა წავალ გორში, იმდენად მომწონს ვიზუალურად ხორბალი
ანანურისაკენ ნამდვოლად არ იქნება. ისე გორიკენ თუ გაუდგები გზას ბარემ ქერსაც ნახავ, ჭვავსაც და შვრიასაც, ნუ ხორბალსაც რა თქმა უნდა.

User avatar
Duckling
მაწანწალა
Posts: 481
Joined: 10 ივლ 2005, 09:43
Location: მეხუთე სართული :)
Contact:
ერთი კითხვა მაქვს

Post by Duckling » 25 ივლ 2009, 10:57

qvevri
:)

ძალიან კარგი, იმედია მივუსწრებ
კიდევ ერთხელ დიდი მადლობა :)
Barcelona - la ciudad de mis sueños...

User avatar
GIRA
იეტი
Posts: 1127
Joined: 24 ივლ 2008, 09:59
Location: tbilisi
Contact:
ერთი კითხვა მაქვს

Post by GIRA » 25 ივლ 2009, 11:53

qvevri
შენი ფანი ვარ!!!! მე ვიყო შპროტის ბანკა :wink:
მამოლოგიის მეცნიერებათა დოქტორი(ძუძუთმპყრობელი)

User avatar
ლეონტი
იეტი
Posts: 4805
Joined: 26 მაი 2007, 22:48
Location: ღურბელი
Contact:
ერთი კითხვა მაქვს

Post by ლეონტი » 26 ივლ 2009, 13:35

GIRA wrote:qvevri
შენი ფანი ვარ!!!! მე ვიყო შპროტის ბანკა :wink:
ღვინის ფანი ვარ !!!
მე ვიყო შპროტის პაშტეტი.

qvevri
ქვევრი
Posts: 7185
Joined: 13 მაი 2007, 22:57
ერთი კითხვა მაქვს

Post by qvevri » 26 ივლ 2009, 23:18

GIRA
ლეონტი
გირა ჩემი
ლრონტი ღვინის
ღვინო ჩემი
თხამ ვენახი შეეეეჭაააამააააააა :D

Moqandake
მაწანწალა
Posts: 310
Joined: 23 ივნ 2009, 00:15
Location: საქARTველო
Contact:
ერთი კითხვა მაქვს

Post by Moqandake » 27 ივლ 2009, 19:28

Duckling

კარგ პურის ყანებს მცხეთის რაიონშიც ნახავ, საგურამოს რომ გაცდები მერე მარცხნივ გაუყვები და დაახლოებით 4-5 კმ. გაშლილი მინდვრებია

User avatar
Duckling
მაწანწალა
Posts: 481
Joined: 10 ივლ 2005, 09:43
Location: მეხუთე სართული :)
Contact:
ერთი კითხვა მაქვს

Post by Duckling » 27 ივლ 2009, 22:49

გმადლობთ გმადლობთ

ვიყავი უკვე და უდიდესი სიამოვნება მივიღე

Image
Barcelona - la ciudad de mis sueños...

User avatar
saskva
იეტი
Posts: 2154
Joined: 02 ივლ 2007, 12:54
Location: Where Dreams Do Come True
ერთი კითხვა მაქვს

Post by saskva » 27 ივლ 2009, 22:54

Duckling
აუ აუ აუ სად იყავი????????????
მეც მინდაააააააააააააააააააააააააააააა

ახალი თემის შექმნა
პასუხი თემაზე

FORUM_PERMISSIONS

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

ახალი წერილი ახალი წერილი    ახალი წერილი არაა ახალი წერილი არაა    ანონსი ანონსი
ახალი წერილი [ ცხარე ] ახალი წერილი [ ცხარე ]    ახალი წერილი არაა [ ცხარე ] ახალი წერილი არაა [ ცხარე ]    თვალშისაცემი თვალშისაცემი
ახალი წერილი [ დაკეტილია ] ახალი წერილი [ დაკეტილია ]    ახალი წერილი არაა [ დაკეტილია ] ახალი წერილი არაა [ დაკეტილია ]