კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

კითხეთ გამოცდილ (და არც ისე გამოცდილ) ადამიანებს

Moderators: Kakha, Druides, Nika, Kakha, Druides, Nika, Kakha, Druides, Nika, Kakha, Druides, Nika

User avatar
caucasica
იეტი
Posts: 1238
Joined: 02 ივნ 2006, 22:11
Contact:
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by caucasica » 13 მარ 2009, 21:50

მეგობრებო ლაშქრობის დროს კარგი საკვები განწყობას ერთიორად აუმჯობესებ, მით უმეტეს იშვიათად მაგრამ მაინც გვიწევს გრძელვადიანი ლაშქრობები სადაც კომფორტული სამზარეულო და ყველა ინგრედიენტი არ გვააქქვს ხოლმე ხშირად.

მოდით აქ გავუზიაროთ ჩვენი გამოცდილება, რეცეპტები და სხვა ლაშქრობის თუ ექსპედიიციების დროს კერძების მომზადები შესახებ

ციივი წიწიბურა
ინგრედიენტები: წიწიბურა, მაიონეზი (თუ გვააქვს) და ყველაზე კარგ შემთხვევაში გუდის ყველი.
საჭირო ინვენრტარი: ნებისმიერი ჭურჭელი კონტეინერი რაც წყალს არ ატარებ.
მომზადები წესი: საღამოს ძილის წინ გასუFთავებულ წიწიბურას ჩავყრით კონტეინერში და დავასხავთ ჩვეულებრივ ცივ წყალს 1/1. დილით შევანელებთ მარილით (თუ გუდის ყველი არ გვააქვს დავფშვნათ და მოვაყაროთ.) და მაიონეზი და შავი პილპილი გემოვნებით.

თუ გვააქვს სასუალება და ცხელს მოვამზადებთ ბევრად გემრიელია.

ბატკნის ჩაქაფული

ბატკნის ხორცს (მთლად ქორფა არ გინდათ!) გარეცხავთ, ძვლიანად დაჭრით (არ მსხვილ, არც წვრილ, უფრო საშუალო ნაჭრებად) და ჩააწყობთ ქვაბში, იქვე დაუდებთ ცოტა დუმის ქონს, წვრილად დაჭრილს). დადგამთ ძალიან ნელ, ლამის მბჟუტავ ცეცხლზე და ადუღებთ იმ საკუთარ წვენში, რომელიც გამოუვა. გარეშე წყალს საერთოდ არ დაასხავთ არც ერთ ეტაპზე. თუ ამოშრა ხორცის მომზადებამდე, დაუმატებთ ღვინოს. რომ ამოშრება სითხე და ხორციც მომზადდება , დაასხით ისევ ღვინო (ცოტა!). დააყარეთ ერთი ფენა ნახევარალყებად დაჭრილი ხახვი.

პარალელურად დაჭერით ბლომად ქინძი, იმის ნახევარი ოხრახუში და ერთი ბეწო ნიახური + ბლომად ახალი ხახვი + გრძელი კახური წიწაკა (გემოზე), აურიეთ ერთმანეთში და მოზადებულ ხორცს დაადეთ ეს ყველაფერი ფენად. დაუმატეთ ტყემალი (მე კონსერვირებული მირჩევნია ხოლმე, მაგრამ ახალიც კარგია, თუ მწარე არ არის) გემოზე. ბლომად ქორფა ტარხუნა დაჭერით მსხვილად, ან, თუ ღერო მაგარი აქვს, ეგ ღერო გამოაცალეთ, დატოვეთ მხოლოდ ფოთლები და აღარ დაჭრათ და ეგ ტარხუნაც ზემოდან დაადეთ ფენად.

ფენები უნდა ისეთი იყოს, რომ მათ ქვეშ ხორცი არ ჩანდეს! დაახურეთ ხუფი. თუ ცეცხლი მბჟუტავია, ჩაქაფული მზად რომ იქნება, წამოიდუღებს და ზემოდან მოადგება ქაფი! მაგიტომ ჰქვია ჩაქაფული. ცოტა ხანი აცადეთ, იმ ქაფის მოხსნა არ დაიწყოთ! ბოლოს ისევ შეგიძლიათ დაამატოთ ცოტა ღვინო. ქაფის გამოჩენიდან 15-20 წუთში კერძი მზადააა, მიირთვით ცხლად. ჰო, სულ დასაწყისში მარილი არ დაგავიწყდეთ. გარდა ამისა, ვისაც უყვარს, შეუძლია მწვანილამდე ცოტა დაფქვილი წითელი წიწაკა დაამატოს, არომატისთვის, მოუხდება.

ფაქტია, რომ მწვანილმა ხორცი საშუალო სისქის ფენებად უნდა დაფაროს, ტყემალი მოზომილად უყავით, თორემ დაგიმჟავებთ!დანარჩენი თქვენ იცით!
Image

User avatar
caucasica
იეტი
Posts: 1238
Joined: 02 ივნ 2006, 22:11
Contact:
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by caucasica » 13 მარ 2009, 22:06

ეხლა კი დესერტი :D
ჟოლო (ჟოლი),მოცხარი, მოცვი და სხვა კენკროვნები თუ შეგროვე (რა თქმა უნდა შეგროვებისას სულ თუ არ შემოგეჭამა) ჩაყარე კონტეინერსი დააყარე შაქარი დაელოდე სანამ სხვა შეჭამს :wink: , ხო შედედებული რძეც უხდება...საღამოს ეს ყველაფერი სეიძლება ცივ წყალში ჩადო და დილით ...

User avatar
Toma
იეტი
Posts: 2655
Joined: 27 ივლ 2005, 21:50
Location: Tbilisi
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by Toma » 14 მარ 2009, 13:45

caucasica
აუუუ ერთი ეხლა მაგ ჩაქაფულს ჩამახუტა და მეტი არაფერი არ მინდა და თან რა კარგ ხასიათზე დამაყენებდა.

ისე ერთი გასვლა გავაკეთოთ "ჩაქაფულ-ტური" და მსგავსი ჭამა სმა გავმართოთ არ გინდათ?


აღდგომის მერე.... :D
ცხოვრება მშვენიერია :D

User avatar
Naia
იეტი
Posts: 7704
Joined: 28 მაი 2007, 12:25
Location: პლანეტა დედამიწა
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by Naia » 14 მარ 2009, 13:50

Toma wrote:caucasica
აუუუ ერთი ეხლა მაგ ჩაქაფულს ჩამახუტა და მეტი არაფერი არ მინდა და თან რა კარგ ხასიათზე დამაყენებდა.

ისე ერთი გასვლა გავაკეთოთ "ჩაქაფულ-ტური" და მსგავსი ჭამა სმა გავმართოთ არ გინდათ?


აღდგომის მერე.... :D
მაგარი აზრია!

okulone
მაწანწალა
Posts: 826
Joined: 30 ივლ 2008, 21:20
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by okulone » 14 მარ 2009, 15:56

გოგრა ხორცის შიგთავსით

Image

შემადგენლობა:
1 კგ.ხორცი. ღორის (ან ცხვრის) ნეკნები
2 დიდი თავი ხახვი
ორცხობილა (სახლში შეგიძლიათ დაჭრათ პურის ნაჭრები და ტაფაში შეაწითლოთ)
2 ცალი ბულგარული წიწაკა
2 ცალი მწარე წიწაკა
ოხრახუში, ქინძის თესლი (ცხვრის ხორცს ქინძი, როზმარინი, ძირა)
არაჟანი
1 ცალი საშუალო ზომის გოგრა


დავჭრათ ხორცი საშუალო ნაჭრებად და დავაწითლოთ ძლიერ ცეცხლზე (ზეთში ან კარაქში). ხორცს დავუმატოთ დაჭრილი ხახვი და ცოტათი მოვშუშოთ. გავურიოთ 3-4- კოვზი არაჯანი. გოგრას თავი ლამაზად ამოვაჭრათ, ამოვიღოთ თესლები და ფსკერზე ჩავუყაროთ ქინძის თესლი,ორცხობილა, ბულგარული წიწაკას რამოდენიმე ნაჭერი,ცხარე წიწაკა და მოვაყაროთ მოშუშული ხორცის ნახევარი, დავუმატოთ მწვანილი. გავიმეოროთ მეორე ფენა ანალოგიურად. დავაფაროთ გოგრას თავი და შევდგათ ღუმელში 2 საათით, 200 გრადუსზე.

User avatar
guruli
იეტი
Posts: 6824
Joined: 27 ოქტ 2005, 17:38
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by guruli » 15 მარ 2009, 02:15

okulone - გოგრა მაგ დანიშნულებით თუ გამოიყენებოდა, აქამდე არც ვიცოდი, რამდენიმე დღის წინ ერთ ფორუმზე წავაწყდი ანალოგიურს. ოღონდ იმას ხორცი არ ჰქონდა და მთლიანად ბოსტნეული იყო - სალათასავით.
რას არ მოიგონებთ ქალები რა! :D

User avatar
teo-
იეტი
Posts: 5269
Joined: 19 მარ 2008, 21:06
Location: myinvari
Contact:
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by teo- » 15 მარ 2009, 03:14

რამე გემრიელი სალათი მინდა , ისეთი რო ბევრი ხლაფორთი არ ჭირდებოიდეს და ცოტა უცხო იყოს :oops:

User avatar
caucasica
იეტი
Posts: 1238
Joined: 02 ივნ 2006, 22:11
Contact:
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by caucasica » 15 მარ 2009, 08:43

okulone
:D გთხოვთ თემას ნუ გადავუხვევთ, შესანიშნავი რეცეპტია, მაგრამ ვერ წარმომიდგენია ლაშქრობის დროს როგორ უნდა მოამზადო, თუ რათქმა უნდა მომზადებული "კაკვახი" არ წაიღე.



teo-
სალათები მართლაც კარგი მოსამზადებელია ლაშქრობისას და ინგრდიენტების ცვლაც შეიძლება...

ხრამუნა სალათი

ვიღებთ:
სალათის ფურცლებს(კარგად გარეცხილს) (ეს შეიძლება შეიცვალოს მჟაუნით , წიწმატით, მწვანე ხახვით და სხვ...
მაიონეზს
ორცხობილებს (ტრი კოროჩკი ან რაიმე მსგავსს)
უმარილო ყველს
სიმინდის კონსერვს (ეს თუ გვააქვს)
კიტრს (შეიძლება ვაშლი წვრილად დაჭრილი)
ვწიწკნით სალათის ფურცლებს ხელით რაც შეიძლება წვრილად, ვჭრით კიტრს პატარა კვადრატებად, ვხეხავთ ყველს და ვაყრით, ვასხავთ მაიონეზს (ზომიერად ბევრი არ უხდება) და ბოლოს ორცხობილად და სიმინდს. ამ ყველაფერს სულ ცოტათი ვამატებთ მარილსა და პილპილს.

გემრიელად იხრაშუნეთ :)


სალათი "მიმოზა"

ამის გაკეთებას შესაძლებელია მთაში, უბრალოდ რამოდენიმე ინგრედიენტი წინასწარ მომძადებულმა უნდა წავიღოთ

შემადგენლობა:
1 ჭიქა ბრინჯი
2 ქილა თევზის კონსერვი (სასურველია ორაგულის)

5 ცალი სტაფილო
5 ცალი კვერცხი
200 გრ. ყველი გაუდა (სხვა ვარიანტებიც შეიძლება, მაგ. მდნარი შებოლილი ყველიც წავა)
მწვანე ხახვი

პილპილი
მაიონეზი
1 დიდი მჟავე ვაშლი (ეს უკვე გემოვნებით)

მოვხარშოთ ბრინჯი მარილ წყალში (არ ჩაგეხარშოთ), გადავწუროთ წყალი. მოვხარშოთ სტაფილო და კვერცხი. დავხეხოთ ყველი, ასევე კვერცხის ცილა, სტაფილო, ვაშლი, რომ არ შეიცვალოს ფერი, პირდაპირ სალათის აწყობის დროს მოვახეხოთ. თევზის კონსერვიდან ნახევარი წვენი გადავწუროთ და ჩანგლით დავშალოთ. შევანელოთ ბრინჯი+პილპილი+დაჭრილი ხახვი. პირველი ფენა – ბრინჯი,მაიონეზი თხლად, თევზი, ყველი, ვაშლი, სტაფილო, კვერცხის ცილა და მაიონეზი კარგათ მოვასხათ.
გავიმეოროთ მეორე ფენა, მაიონეზს ზემოდან მოვაყაროთ კვერცხის გულები.

P.S. ეს სალათა 6 საათით ადრე უნდა მომზადდეს, კარგათ რომ გაუჯდეს ყველაფერი


სალათი "მამაპაპური" :lol:
კიტრიიი, პამიდოორიი, მწვანე წიწაკა, პეტრუშკა, რეჰანი, ხახვი, ძმარი.
კარგად აჯანჯღარეთ ერთმანეთში და მაგას არაფერი სჯობია!
კაი ხმელი ყველი -წითელი ღვინო მიაყოლე და ეგაააა!

"შპროტიანი" სალათა
ერთი შპროტი დაგჭირდებათ..

4-5 დიდი კარტოფილი, მოხარშული..
2 თავი ხახვი..
3-4 მოხარშული სტაფილო
5 მოხარშული კვრცხი
მარილი
ჩორნი
მაიონეზი 1 ცალი მთლიანად


დიდ ლანგარზე ამ ყველაფერს ფენა ფენა დაალაგებთ და უგემრიელეს სალათს მიიღებთ..
ხო შპროტის თევზები დაგლიჯეთ ხელითთ და ისე ჩაატანეთ და თევზის წვენი სუკლ ბოლოს მოასხით რომ კარგად გაიჟღინთოს..

User avatar
Toma
იეტი
Posts: 2655
Joined: 27 ივლ 2005, 21:50
Location: Tbilisi
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by Toma » 15 მარ 2009, 13:02

caucasica wrote:ეხლა კი დესერტი :D
ჟოლო (ჟოლი),მოცხარი, მოცვი და სხვა კენკროვნები თუ შეგროვე (რა თქმა უნდა შეგროვებისას სულ თუ არ შემოგეჭამა) ჩაყარე კონტეინერსი დააყარე შაქარი დაელოდე სანამ სხვა შეჭამს :wink: , ხო შედედებული რძეც უხდება...საღამოს ეს ყველაფერი სეიძლება ცივ წყალში ჩადო და დილით ...
და დილით მერწმუნე რომ აღარ დაგხვდება.... თუ რათქმაუნდა ეგ კონტეინერი თავქვეშ არ გაქვს ამოდებული :D
ცხოვრება მშვენიერია :D

User avatar
Toma
იეტი
Posts: 2655
Joined: 27 ივლ 2005, 21:50
Location: Tbilisi
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by Toma » 15 მარ 2009, 15:44

დესერტი:

პეჩენია "იუბილეინაია", შედედებული რძე, ქიშმიში, მიწის თხილი, მაყვალი, ჯოლო, მარწყვი (რომელსაც caucasica მოაგროვებს კონტეინერით მთელი დღის განმავლობაში, ან თქვენ თავადაც შეგიძლიათ მოაგროვოთ) პეჩენიას გადაუსვამთ შედედებულ რძეს, და ზემოდან მოვაყრით ყველა იმ ინგრედიენტს რაც კონტეინერში მოგვეპოვება, შემდეგ დავადებთ ისევ პეჩენისა ისევ გადაუსმევთ შედედებულ რძეს და ისევ მოვაყრით ხილს, თუ მაო თქვენს ლაშქრობაში არის, მას აუცილებლად ექნება პატარა სანთლები, რომელსაც დიდი სიამოვნებით მოგცემთ. შემდეგ სანთელს დაამაგრებთ უკვე შექმნილ მინი ტორტზე. აანთებთ სანთელს და თქვენთვის სასურველ მოლაშქრეს უმღერებთ "რალამაზი დღეა, რალამაზი დღეა" :D :D :D

მიირთვით გემრიელად :D
ცხოვრება მშვენიერია :D

User avatar
caucasica
იეტი
Posts: 1238
Joined: 02 ივნ 2006, 22:11
Contact:
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by caucasica » 15 მარ 2009, 21:53

Toma
და დილით მერწმუნე რომ აღარ დაგხვდება
დაახლოებით მეც ეგ ვიგულისხმე დილით თუ დაგხვდებათქო :lol:

ეხლა სოკოზე გადავიდეტ....
ხო სოკოს უნდა იცნობდე....

იყო შემთხვევა ბლომად ძერანა და წერეწო შეგხვდა... არადა ცხიმი არ გვქონდა...
აღმოჩნდა რომ გვქონდა მდნარი ყველი --ხოდაა ტაფაზე ჯერ მდნარი ყველი გავაცხელეთ და მერე წვრილად დაკეპილი სოკო ჩავყარეთ და ბოლოსსსს შავი პილპილი და მარილი მოვაყარეთ უგემრიელესიიი იყოოოო....

ასევე ძალიან გემრილელია ხორცის კონსერვთან ერთად , შეიძლება ყველის დამატება.....

User avatar
teo-
იეტი
Posts: 5269
Joined: 19 მარ 2008, 21:06
Location: myinvari
Contact:
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by teo- » 15 მარ 2009, 21:55

caucasica wrote:okulone
:D გთხოვთ თემას ნუ გადავუხვევთ, შესანიშნავი რეცეპტია, მაგრამ ვერ წარმომიდგენია ლაშქრობის დროს როგორ უნდა მოამზადო, თუ რათქმა უნდა მომზადებული "კაკვახი" არ წაიღე.



teo-
სალათები მართლაც კარგი მოსამზადებელია ლაშქრობისას და ინგრდიენტების ცვლაც შეიძლება...

ხრამუნა სალათი

ვიღებთ:
სალათის ფურცლებს(კარგად გარეცხილს) (ეს შეიძლება შეიცვალოს მჟაუნით , წიწმატით, მწვანე ხახვით და სხვ...
მაიონეზს
ორცხობილებს (ტრი კოროჩკი ან რაიმე მსგავსს)
უმარილო ყველს
სიმინდის კონსერვს (ეს თუ გვააქვს)
კიტრს (შეიძლება ვაშლი წვრილად დაჭრილი)
ვწიწკნით სალათის ფურცლებს ხელით რაც შეიძლება წვრილად, ვჭრით კიტრს პატარა კვადრატებად, ვხეხავთ ყველს და ვაყრით, ვასხავთ მაიონეზს (ზომიერად ბევრი არ უხდება) და ბოლოს ორცხობილად და სიმინდს. ამ ყველაფერს სულ ცოტათი ვამატებთ მარილსა და პილპილს.

გემრიელად იხრაშუნეთ :)

[
აუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუუ
ვგიჟდები ამაზე მართლააა, ეისიD ბარში აქვთ.. უმაგრესია

User avatar
caucasica
იეტი
Posts: 1238
Joined: 02 ივნ 2006, 22:11
Contact:
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by caucasica » 18 მარ 2009, 10:28

კალმახი ფოლგაში
კალმახი დავდოთ კარაქწასმულ (ერბოთი მირჩევნია) ფოლგაზე. ზემოდან დავადოთ რამოდენიმე ნაჭერი კარაქი (ერბო შეიძლება სმეტანა).
კალმახი ფოლგაში ისე გავახვიოთ,რომ იქიდან წვენი არ გადმოიღვაროს.
გავახვიოთ ნაკვერჩხალში 20 წთ-ის განმავლობაში.
გემრტიელად მიირთვით.

"სპირტის" გაზავება
მოგეხსენებათ სპირტი უფრო სადვილი სატარებელია ლასჰქქრობასი

ხოდა ზოგჯერ ადგილზევე შეიძლება სასაიმოვნო სასმელი მომზადება.
ველური პიტნა "ვირის პიტნას" ალბათ ყველა ვცნობთ და ადვილადაც იშოვნება, მოვხარშოთ პიტნის ნაყენი წყალსიო, დავამატოთ შაქარი და ცხელი გადავაზავოტ სპირტში 1/2.3 პროპორციიტ. მერე ეს ნაზავი ერტი მაგრად დავახეტქოტ მიწაზე ასე კარგად ზავდება (რა თქმაუნდა პოლიეტილენის თავდახურულ ბოთლი). თუ ძალიან არ გვეჩქარება ჩავდოტ ცივ წყალსი გაციებამდე და მერე კი...

User avatar
Mta Mkvarebia
მარგალიტი
Posts: 9960
Joined: 23 აგვ 2007, 12:23
Location: ღრუბელზე ვზივარ, მთას ვუცქერ
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by Mta Mkvarebia » 18 მარ 2009, 19:00

caucasica
ვაა რა რეცეპტებია! :D
საველე პირობებშიც რომ ხერხდება დამზადება.

ნუ რა ყოჩაღი მეუღლე ეყოლები შენს ცოლს?! :lol: :wink:
Image

User avatar
აცაბაცა
იეტი
Posts: 1760
Joined: 27 ივნ 2005, 13:02
Location: ირმის ნახტომი
კარვის სამზარეულო- კერძების რეცეპტები და სხვ.

Post by აცაბაცა » 18 მარ 2009, 22:35

ქვის შეჭამანდი:

საჭიროა წყალი, მარილი გემოვნებით, ქინძი (მე ყოველთვის დამაქვს თან, უბრალოდ არ გაჩვენებთ ხოლმე და ჩუმად მივირთმევ )...... სტაფილო, არაერთჯერადი ჯამი და ასევე არაერთჯერადი შეჭამანდის კოვზი.
ჩაისუნთქე! ამოისუნთქე! ჩაისუნთქე! ჩაისუნთქეეეეე!

ახალი თემის შექმნა
პასუხი თემაზე

FORUM_PERMISSIONS

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

ახალი წერილი ახალი წერილი    ახალი წერილი არაა ახალი წერილი არაა    ანონსი ანონსი
ახალი წერილი [ ცხარე ] ახალი წერილი [ ცხარე ]    ახალი წერილი არაა [ ცხარე ] ახალი წერილი არაა [ ცხარე ]    თვალშისაცემი თვალშისაცემი
ახალი წერილი [ დაკეტილია ] ახალი წერილი [ დაკეტილია ]    ახალი წერილი არაა [ დაკეტილია ] ახალი წერილი არაა [ დაკეტილია ]